|
rozebranie skrzyni |
| Autor |
Wiadomość |
Wichur
Wiek: 23 Dołączył: 26 Kwi 2009 Posty: 19 Skąd: Pruszcz Gdański
|
Wysłany: 2010-07-28, 09:58 rozebranie skrzyni
|
|
|
Witajcie :)
Mam takie drobne pytanko... jakos nie znalazlem podobnego tematu... byc moze nie poradzilem sobie z tym... ale wracajac do sprawy...
Jak rozebrac skrzynie... czy jesli ja rozpolowie to wypadnie cos co nie bede w stanie zlozyc? :)
Wczoraj odkrecilem tylko koncowke na przegub (na trzy sruby), i dkrecilem sruby od dalszej polowki ale cos nie chce zejsc. A nie chce na chama szarpac bo boje sie, ze sie rozleci od srodka ;D a to, ze chce zobaczyc stan w srodku i uszczelnic ja od nowa bo miala leciutki wyciek.
1 to juz zdjete
2 to nie chce zejsc :)
proszę o wypowiedzi fachowcow :D |
|
 |
birol

|
Wysłany: 2010-07-28, 20:28
|
|
|
masz jeszcze jedna srube, od tylu wkrecona w wałek sprzegłowy. nie wiem jak Ci to opisac :D:D na Twoim rysunku, w czesci oznaczonej 2 jest walek, na gorze ten, na jego koncu, jest wlasnie sruba dosc glęboko, pod zaslepka ktora najpierw musisz wykrecic (wyglada jak łeb sruby chyba na klucz 17) . Sama sruba w srodku, jesli dobrze pamietam, to na imbus 10mm i jest cholernie mocno dokrecona. Musisz w jakis sposob przytrzymac sobie walek sprzeglowy.
Mi nic nie wypadlo. Jesli jednak bedziesz chcial zdjac jeszcze dzwon sprzegla, wysuną Ci sie z niego takie "ciegienka" od wybieraka biegow. Przy skladaniu wygodnie jest wykrecic z dzwonu ten walek od wybieraka. Wszystko tak naprawde proste i logiczne jak budowa cepa, tylko trudno to opisac. Jesli poplatalem jakies szczegoly, a moze tak byc, bo robilem to dosyc dawno i jesli moje podpowiedzi nie naprowadza Cie na wlasciwa droge. jutro moge spojrzec jeszcze raz i porobic zdjecia
Tymaczasem moze jeszcze troche pomogą Ci moje zdjecia:
http://picasaweb.google.pl/birol1985/Skrzynia# |
_________________ http://tnij.com/bedwa |
|
|
|
 |
Wichur
|
Wysłany: 2010-07-28, 20:56
|
|
|
| birol napisał/a: | masz jeszcze jedna srube, od tylu wkrecona w wałek sprzegłowy. nie wiem jak Ci to opisac :D:D na Twoim rysunku, w czesci oznaczonej 2 jest walek, na gorze ten, na jego koncu, jest wlasnie sruba dosc glęboko, pod zaslepka ktora najpierw musisz wykrecic (wyglada jak łeb sruby chyba na klucz 17) . Sama sruba w srodku, jesli dobrze pamietam, to na imbus 10mm i jest cholernie mocno dokrecona. Musisz w jakis sposob przytrzymac sobie walek sprzeglowy.
Mi nic nie wypadlo. Jesli jednak bedziesz chcial zdjac jeszcze dzwon sprzegla, wysuną Ci sie z niego takie "ciegienka" od wybieraka biegow. Przy skladaniu wygodnie jest wykrecic z dzwonu ten walek od wybieraka. Wszystko tak naprawde proste i logiczne jak budowa cepa, tylko trudno to opisac. Jesli poplatalem jakies szczegoly, a moze tak byc, bo robilem to dosyc dawno i jesli moje podpowiedzi nie naprowadza Cie na wlasciwa droge. jutro moge spojrzec jeszcze raz i porobic zdjecia
Tymaczasem moze jeszcze troche pomogą Ci moje zdjecia:
http://picasaweb.google.pl/birol1985/Skrzynia# |
Super! Więlkie dzięki... wszystko zrozumialem :) bede walczyl.
PS. Ladnie skrzynie wyczysciles :) Zamierzam to samo :D |
|
 |
Wichur
|
Wysłany: 2010-08-22, 19:13
|
|
|
| co jak co ale nadal sobie nie poradzilem z tą sruba... przednia czesc z mechanizmem roznicowym zdjalem.. problemu nie bylo. Klucze się łamią a sruba nie chce puscic ;/ |
|
 |
Klinar
|
Wysłany: 2010-09-05, 15:21
|
|
|
zatem sprawdz czy nie ma tam tzw "lewego" gwintu czyli probuj odkreac w prawa strone |
|
|
|
 |
Wichur
|
Wysłany: 2010-09-05, 20:35
|
|
|
| Klinar napisał/a: | zatem sprawdz czy nie ma tam tzw "lewego" gwintu czyli probuj odkreac w prawa strone |
no akurat bylo sprawdzane... ;/ ani w jedna ani w druga... jedyna opcja by byla to mlotek i przecinak, ale niestety nie ma tam jak nim "wejsc". Na razie zostawiam skrzynie na pozniej. Moze sie na allegro trafi to kupie druga. |
|
 |
|
|